Vizsgára való felkészülés


A ma érvényben lévő szabályok értelmében az újonnan forgalomba helyezett autók műszaki vizsgája négy évre szól, majd ennek lejártával kétévente válik esedékessé a következő szemle. Ajánlatos alaposan felkészülve megjelenni a bejelentett időpontban a vizsgáztatás helyén.


Mire figyeljen a műszaki vizsgára való felkészülés előtt?

Szélvédők, ablakok
Az utólag felragasztott sötétítő fólia kizárólag a vezető és vezető melletti utasüléstől hátrafelé helyezhető fel. Első szélvédőre sötétítő fóliacsíkot elhelyezni csak a szélvédőn található jelzésig lehet, ezeknek a fóliáknak pedig fényáteresztését igazoló műbizonylat, illetve minden fóliázott üvegre kötelező jóváhagyási matricát felhelyezni.

Világító, fény és hangjelző berendezések
Minden világítóberendezésnek működnie kell: helyzetjelző, tompított és távolsági fény, irányjelző, fék, tolató, és ha van, akkor a ködlámpának is.
Az izzók által kibocsátott fénynek közel fehérnek kell lenni, az indexek pedig sárga fénnyel kell villogniuk.
A fényszóróknak megfelelő magasságban kell állniuk.
Vizsga előtt ellenőrizze a kürt működését.

Xenon izzó
A xenon fényszóróval szerelt gépkocsikon kötelező a lámpamosó és az automata fényszóró magasság beállító berendezés, valamint szükséges az automatikus magasságállítás is.Vizsgaállomásunkon lehetősége van esetlegesen kiégett izzók cseréjét kérnie kollégáinktól.

Fékvizsgálat
Fontos, hogy első és hátsó fékberendezések egyformán fogjanak. A fékvizsgálat során nem csak a fékerő eltérést vizsgálják, hanem azt is, hogy mekkora pedálerőnél éri el a gépjármű az adott fékhatást.

Lengéscsillapító vizsgálat
A lengéscsillapítók vizsgálatát bízza szakemberekre, az alkatrészek állapotát próba padon ellenőrzik.

Futómű vizsgálat
A futóművet előzetes átvizsgálás során ellenőrizzük, kollégáink minden kopó alkatrészt, gömbfejet, gumiszilentet, porvédő gumit, lengőkarokat átvizsgálnak!

Kipufogórendszer
A kipufogó rendszernek kellően tömítettnek kell lenni, a kipufogó gáz csak a csővezeték végén távozhat, repedés törés esetén a környezetvédelmi felülvizsgálati értékek helytelen értékeket mutatnak.
Ülések, biztonsági övek
Az üléseknek működőképesnek és állíthatónak kell lennie. A biztonsági öveknek működniük kell / rántásra be kell, hogy akadjanak, illetve vissza kell, hogy húzzák az övet / és kapcsolhatónak kell lenniük. Az övfeszítőnek eredeti állapotban kell lennie.

Gumiabroncsok és felni
A gumiknak minden keréken azonos méretűnek kell lennie /szélesség, magasság/.
A gumik mintázatának tengelyenként azonosnak kell lennie.

 

Hibrid/ elektromos hajtás

Ha egy gépjármű bármilyen erősáramú csatlakozási lehetőséggel rendelkezik, mint például elektromos autók, akkor műszaki vizsgáztatás előtt érintésvédelmi felülvizsgálaton kell részt venni.

Az érintésvédelmi vizsgálat ezeken a járműveken azokra a villamos berendezésekre vonatkozik, amik az erősáramú hálózati csatlakozással rendelkeznek. Az elektromos autók érintésvédelmi ellenőrzése nem az elektromos hajtás ellenőrzéséről szol, hanem a töltő és csatlakozó kábel vizsgálatáról.

A vizsgálat azért szükséges, hogy töltés közben az autó, vagy a csatlakozó kábel ne okozhasson áramütéses balesetet. Ezeknek a járműveknek az érintésvédelmi vizsgálatát azon kívül, hogy kötelező elvégezni, műszaki vizsga előfeltétele, az érintésvédelmi jegyzőkönyv megléte.

Ha a felülvizsgélattal kapcsolatban segítségre van szüksége, kérjük keresse fel kollégáinkat, akik készséggel állnak rendelkezésre.